Почина Kenzo Takada

На 81 година почина Кензо Такада. Роден на 27 февруари 1939 г. в Химеджи, Такада залита по модата още в ранна възраст, четейки списанията на сестрите си. През 1958 г. той се записва в Токийския колеж за мода Bunka, който тогава току-що отваря врати за студенти от мъжки пол. 

По време на престоя си в Бунка, Такада печели състезание за моден дизайн, наградата Soen, през 1961 г. По това време Такада натрупва опит, работейки в универсалния магазин Sanai, където проектира до 40 тоалета на месец като дизайнер на дрехи за момичета.

Такада е вдъхновен от Париж, особено от дизайнера Ив Сен Лоран. Интересът му към Париж бива допълнително насърчен от неговия учител в Бунка, Chie Koike, който е учил в L’École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Подготвяйки се за летните олимпийски игри през 1964 г., правителството разрушава апартамента на Такада, осигурявайки му парична компенсация. Под съвета на своя наставник и с помощта на парите си за обезщетение, Такада заминава на едномесечно пътуване с лодка до Париж, спирайки по пътя в различни градове като Хонконг, Сайгон, Мумбай и Марсилия. В крайна сметка той пристига на Gare de Lyon на 1 януари 1965 г. Първото впечатление на Такада за Париж е, че той е „мрачен”, но градът започва да му харесва, когато таксито му го отвежда покрай Парижката Нотр Дам, която определя като „великолепна“.

През 70-та година Такада наема малко място в галерия Vivienne и там той организира и първото си модно ревю. 

Усилията на Takada се изплащат бързо – през юни 1970 г. Elle представя един от дизайните му на корицата си. Колекцията на Takada е представена в Ню Йорк и Токио през 1971 г. На следващата година той печели наградата на Fashion Club на Япония. 

През октомври 1976 г. Такада отваря своя първи магазин, Kenzo, на Place des Victoires. Такада доказа чувството си за екстравагантен външен вид, когато през 1978 и 1979 г. той провежда своите ревюта в циркова палатка, завършвайки с жени на коне, носещи прозрачни униформи, а самият той язди слон. 

Първата мъжка колекция на Такада излиза през 1983 г. През август 1984 г. The Limited Stores обявяват, че са подписали с Takada, за да проектират по-евтина линия дрехи, наречена Album by Kenzo. Детска линия, наречена Kenzo Jungle, както и мъжки и дамски дънки, е пусната през 1986 г. 

За първи път Такада експериментира с парфюми, като пуска Кинг Конг през 1980 г. През 1988 г. излиза дамската му парфюмна линия – Kenzo de Kenzo (сега известен като Ça Sent Beau), Parfum d’été, Le monde est beau и L’eau par Kenzo. Kenzo pour Homme е първият му мъжки парфюм (1991). FlowerbyKenzo, лансиран през 2000 г., е включен в уебсайта на Vogue като един от най-добрите класически френски парфюми за всички времена. През 2001 г. стартира и линия за грижа за кожата – KenzoKI. От 1993 г. марката Kenzo е собственост на френската компания за луксозни стоки LVMH. През 2016 г. той създава парфюм и за Avon.

Такада умира на 4 октомври 2020 г. от COVID-19, след като е хоспитализиран в Американската болница в Париж в Ньой сюр Сен.

 

Информация Wikipedia

Дари ни с малко любов! Сподели в социалните мрежи!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Facebook коментари

admin

Read Previous

Луиза Григорова роди момче

Read Next

5 октомври – Международен ден на учителя

Leave a Reply

Виж още
През 1966 година на специална междуправителствена конференция за статута на…