Основни новости, които видяхме на Apple WWDC

Презентацията на Apple беше много интересна, дори само заради това, че не беше на живо и беше заснета и монтирана… абе яко!

Всичко започна с анонса на iOS 14. Промените там са доста. Вероятно доста хора ще направят сравнение с Андроид, защото добавянето на пълноценни уиджети вече е факт. По същия начин ще могат да се поставят уиджети между иконите. Има и място, където ще се намират само уиджетите, които ще могат да се влачат и поставят.

Интересен е и новия вид на Siri, който вече е малък и компактен – анимирана иконка. Естествено идват доста ъпдейти и тук. Можете да изпращате аудио съобщения.

Картина в картината ни е липсвала винаги в iOS. E, в новата операционна система я има.

Картите в iOS 14 също получават сериозен ъпдейт. Имат добавени много нови подробности и детайли, като например новата функция EV Routing, която показва заряда на електромобила ви и задаване на маршрутите до най-близките съвместими зарядни станции. Има зададени и велосипедни маршрути, като са добавени за сега само няколко големи града – Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Шанхай и Пекин. Дали ще има такива и за България някой ден… ще разберем.

Добавено е ново приложение (Apple Translate), което може да се използва и офлайн, но само на 11 езика за сега и българския не е от тях (Английски, Мандарин, Френски, Немски, Испански, Италиански, Японски, Корейски, Арабски, Португалски и Руски).

Една от чаканите от нас промени най-после ще се появи в новата операционна система. Входящите обаждания при iPhone и при iPad ще се появяват като push нотификации и няма да са на цял екран.

В Messages са въведени доста промени. Ще могат да се закачат (пинват) кореспонденции които вие желаете най-отгоре в списъка за по-бърз достъп.

Друга нова функция е App Clips. Това е бързо стартиране на отделни функционалности на приложение без да бъде инсталирано цялостно то.

Вероятно ще видим и доста подобрения, които ще се появят в последствие, когато всички получим операционната система на есен.

Какво ще се случи с iPadOS 14?

Промените там също не са малки, като операционната система вече е оптимизирана за работа с много големи таблети. На снимки и музика има добавен страничен панел, през който могат да се разглеждат различни раздели. Най-интересната за нас функция е Scribble, с чиято помощ написания ръкописен текст с писалката(стилуса) ще може да бъде преобразуван в печатен. За съжаление в момента само на английски и китайски. Друга очаквана функционалност е възможността за промяна на дефолтните имейл и браузър. Всички знаем колко държат от компанията на използване на техните софтуерни и хардуерни продукти и това е една крачка в по-различно бъдеще – може би.

Усъвършенствана е и търсачката в новата iPadOS 14. Тя вече се казва Universal Search и може да стартира и приложения.

Новата MacOS ще се казва Big Sur и промените там са наистина много. По време на презентацията от Apple обявиха, че това е най-голямата промяна в дизайна на операционната система от излизането и преди 20 години. Обновяването в Safari е голямо. В App Store ще има специална категория за разширения, които могат да се инсталират в Safari. Ще има и бутон, през който потребителите ще могат да следят какви данни използват сайтовете, които посещават.

Ще има доста промени в картите, в Messages пинванията ще ги има и в Big Sur.

Най-интересното обаче е обявената замяна на процесорите на Intel със собствени такива. Тим Кук в началото на речта си започна с думите “исторически ден” и той наистина е такъв за Apple. Още преди края на годината на пазара ще бъде първият Mac със собствен процесор. В близко бъдеще обаче Apple ще пусне ощя няколко компютъра с процесори на Intel. A още тази седмица всички разработчици, които са се включили в Quick Start Program на Apple ще могат да получат Developer Transition Kit (това е Mac Mini с чипсет Apple A12Z Bionic, 16 GB RAM и 512 GB памет с инсталиран MacOS Big Sur developer beta + Xcode).

Приложенията на Apple вече имат версии за Apple Silicon. Доста от известните софтуери също вече са готови за новата платформа на Apple – Photoshop, Microsoft Office и други. Разработчиците вече имат възможност да прехвърлят приложенията си към новата платформа, а от Apple обещаха на потребителите, че компютрите с новите процесори ще летят. Ще се радваме на невиждани до сега скорости, графика, производителност, издръжливост на батерията и какво ли още не…

Ще разберем в близко бъдеще…

Какво видяхме още? Дигитално отключване на колата ни с телефона? О да. Обновяване на аудиото на слушалките на Apple. Apple Watch с функция за танци. Нова App Privacy и Tracking control и още много други. Можете да ги видите тук:

И да не забравяме, обещанието на Apple, че всички телефони, които са ъпдейтнати до iOS 13 ще получат и 14 версия е факт!

iPhone SE (2016), iPhone 6s, iPhone 6s Plus,  iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max и iPhone SE (2020) ще получат новата операционна система.

Дари ни с малко любов! Сподели в социалните мрежи!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Facebook коментари

admin

Read Previous

Още тенесисти участвали на “Адриа тур” с Covid-19 (обновена)

Read Next

Първи тийзър на фантастичния сериал „Фондацията“ по Айзък Азимов

Leave a Reply

Виж още
По време на WWDC 2020 от Apple показаха и първия тийзър…